Німеччина. Віза

10.09.2015

Німеччина. Віза
Зміст

Німеччина входить в число країн — учасниць шенгенської угоди. Громадянам Росії і СНД для в’їзду на територію країни необхідна віза.

Види віз

Віза категорії С (категорія I) – в’їзна віза видається особам, метою поїздки яких є туризм, транзит, ділове відрядження, відвідування друзів чи родичів.

Віза категорії D (категорія II) – національна віза. Дана віза діє тільки на території Німеччини, також дана віза дає право проїзду через територію інших шенгенських країн.

Візи категорії С (категорія I)

Для отримання даного типу віз необхідно надати в консульський відділ наступний пакет документів:

  • закордонний паспорт, термін дії якого складає не менше трьох місяців з моменту закінчення поїздки. Не приймаються паспорти, в яких відсутня особиста підпис власника;
  • ксерокопію першої сторінки закордонного паспорта з особистими даними заявника;
  • оригінал внутрішнього паспорта та копію його сторінок з особистими даними, пропискою та штампами про видачу закордонних паспортів;
  • 3 однакові кольорові фотографії 3,5 х 4,5 см на світлому фоні. Дві фотографії необхідно приклеїти до анкет, третя прикладається із загальним пакетом документів (на зворотній стороні необхідно вказати номер закордонного паспорта);
  • 2 анкети, заповнені і підписані особисто заявником. Анкети заповнюються на німецькою або англійською мовами. Анкету можна заповнити «від руки», роздрукувавши або отримавши бланк в консульському відділі, або в комп’ютерному форматі безпосередньо на сайті посольства Німеччини (Visum-Antragserfassung ). Таку заяву буде містити всі введені заявником дані, і ця інформація буде зашифрована в баркод. Після заповнення анкету необхідно роздрукувати;
  • бронь готелю на весь термін перебування (оригінал або факс; підтвердження, отримані через інтернет, не приймаються у консульському відділі, але приймаються в Новосибірську і Єкатеринбурзі). Передоплата готелю не обов’язкова, проте підтвердження того, що вона зроблена, може підвищити шанс отримання візи;
  • у разі приватного візиту необхідно надати оригінал і копію запрошення від жителя Німеччини. Запрошення оформляється на офіційному бланку у відомстві у справах іноземців за місцем проживання запрошуючої особи і містить гарантії прийняття на себе всіх витрат на перебування заявника відповідно з §66-68 Закону про перебування іноземців на території Федеративної Республіки Німеччина, а також засвідчення підпису особи, яка запрошує. Приймаючою стороною може виступати громадянин Німеччини або інша особа, легально проживає на території ФРН;
  • довідку з місця роботи на фірмовому бланку підприємства з зазначенням посади, стажу роботи та окладу, оригінал та копію трудової книжки. Непрацюючим пенсіонерам – оригінал та ксерокопію пенсійного посвідчення, довідку з місця роботи особи, що оплачує витрати на поїздку, заява за підписом даної особи про те, що він оплачує витрати по перебуванню в Німеччині, та ксерокопію першої сторінки його російського паспорта;
  • студентам і школярам – довідку з місця навчання, оригінал та копію студентського квитка, а також довідку з місця роботи особи, що оплачує витрати на поїздку, заява за підписом даної особи про те, що він оплачує витрати по перебуванню в Німеччині, та ксерокопію першої сторінки його російського паспорта;
  • гарантії повернення в країну перебування, до яких відносяться свідоцтва про право власності на нерухоме майно (оригінал і копію), можливо свідоцтво про реєстрацію власного підприємства (оригінал та копію), документи про сімейний стан (оригінали та копії свідоцтва про шлюб, народження дітей);
  • медичний поліс (оригінал і копію), дійсний на весь термін поїздки і у всіх країнах Шенгену. Сума страхового покриття повинна становити не менше 30 тисяч євро;
  • ксерокопію або підтвердження броні авіа-, залізничних або автобусних квитків в обидва кінці. У разі поїздки на автомобілі — оригінал і копію техпаспорта, оригінал та копію водійських прав та міжнародного поліса автострахування;
  • докази наявності достатніх фінансових коштів для здійснення поїздки (актуальна виписка з банківського рахунку або ксерокопія кредитної карти і банківська виписка із поточного рахунку) з розрахунку 50 євро на людину на день перебування.

Транзитна віза

Транзитна віза не потрібна, якщо планується зробити пересадку на інший рейс, не залишаючи контрольованої зони аеропортів Дюссельдорфа, Франкфурта — — Майні, Мюнхена (цілодобово) і Гамбурга (тільки в денний час). В інших випадках транзитну візу необхідно оформляти наперед. Починаючи з 05 квітня 2010 р. у разі якщо метою візиту є транзит, заявнику видається віза категорії С. Для цього потрібно надати наступні документи:

  • закордонний паспорт, термін дії якого складає не менше трьох місяців з моменту закінчення поїздки. Не приймаються паспорти, в яких відсутня особиста підпис власника;
  • ксерокопію першої сторінки закордонного паспорта з особистими даними заявника;
  • оригінал внутрішнього паспорта і копію всіх його заповнених сторінок (на аркушах формату А4!);
  • 3 однакові кольорові фотографії 3,5 х 4,5 см на світлому фоні. Дві фотографії необхідно приклеїти до анкет, третя прикладається із загальним пакетом документів (на зворотній стороні необхідно вказати номер закордонного паспорта);
  • 2 анкети, заповнені і підписані особисто заявником. Анкети заповнюються на німецькою або англійською мовами. Анкету можна заповнити «від руки», роздрукувавши або отримавши бланк в консульському відділі, або в комп’ютерному форматі безпосередньо на сайті посольства Німеччини (Visum-Antragserfassung ). Таку заяву буде містити всі введені заявником дані, і ця інформація буде зашифрована в баркод. Після заповнення анкету необхідно роздрукувати;
  • ксерокопію або підтвердження броні авіа-, залізничних або автобусних квитків по всьому маршруту;
  • візу в країну кінцевого проходження, якщо є така потреба, і її копію;
  • медичний поліс (оригінал і копію), дійсний на весь термін поїздки і у всіх країнах Шенгену. Сума страхового покриття повинна становити не менше 30 тисяч євро;
  • докази наявності достатніх фінансових коштів для здійснення поїздки (актуальна виписка з банківського рахунку і ксерокопія кредитної картки) з розрахунку 50 євро на людину на день перебування в Німеччині. (Даний пункт не входить у список обов’язкових вимог для отримання транзитної візи, однак наявність таких документів може значно збільшити шанси отримання візи).

Консульство залишає за собою право викликати заявника на співбесіду або вимагати надання додаткових документів. При подачі документів необхідно перевірити, щоб серед них не виявилися гроші – це розцінюється працівниками консульства як спроба підкупу і може спричинити за собою відмову у видачі візи.

Поїздка з дітьми

У разі подорожі з неповнолітніми дітьми необхідно додатково до вказаного вище набору документів надати:

  • дві заповнені анкети на дитину. Анкети заповнюються англійською або німецькою мовою і підписуються батьками або особами, що володіють батьківськими/ опікунськими правами;
  • 3 фотографії встановленого зразка;
  • оригінал і копію свідоцтва про народження;
  • у разі якщо дитина, яка не досягла 18 років, подорожує у супроводі одного з батьків або третіх осіб, необхідно надати нотаріально завірене доручення (і його копію) на вивезення дитини від залишається/залишаються батьків, а також копію першої сторінки російського паспорта довірителя з його особистими даними. Також необхідно надати нотаріально завірений переклад довіреності на німецьку мову. Якщо один з батьків відсутній (помер або місцезнаходження його невідоме), необхідно надати відповідні документи: свідоцтво про смерть, довідку з міліції, книжку матері-одиначки.
  • у разі, якщо батьки або супроводжуючі особи вже мають у паспорті діючу візу на момент подання заяви про оформлення візи дитині, до пакету документів необхідно додати копії сторінок закордонного паспорта з діючою візою і особистими даними власника.

На дітей, які досягли шестирічного віку і вписаних в паспорт батьків, повинна в обов’язковому порядку бути вклеєна фотографія. На дітей, вписаних в закордонний паспорт батька, в цей паспорт вклеюється окрема віза.

Діти, які досягли 14 років, повинні мати свій закордонний паспорт.

Порядок звернення за візою

Подати документи в консульський відділ заявник може особисто, або скориставшись послугами акредитованої в посольстві Німеччини фірми.

Москва

Прийом документів у візовому відділі посольства Німеччини в Москві здійснюється тільки за попереднім записом за телефонами: (495) 789-6482 або (495) 974-8838. Дзвінок платний (180 рублів за 2 хвилини), дзвінки приймаються в робочі дні з 8.00 до 18.00. У процесі запису на прийом необхідно чітко вказати дати і мети візиту, кількість осіб (якщо планується подорож у складі групи). Заявник зобов’язаний прибути до вказаного часу, у разі запізнення більш ніж на 1 годину (на 30 хв для груп), у прийомі документів буде відмовлено. Оплата послуг колл-центру осществляется допомогою банкоских карт (необхідно продиктувати дані карти співробітникові по телефону) або через платіжний термінал QIWI (необхідно повідомити номер свого мобільного телефону) — в цьому випадку квитанція про оплату додається до пакету документів.

Єкатеринбург

У Генеральному консульстві Німеччини в Єкатеринбурзі прийом здійснюється за попереднім записом за телефонами: (343) 378-73-93, 310-37-88. Дзвінок платний (180 рублів за 2 хвилини). Оплату за послуги колл-центру можна зробити за допомогою банківської карти, платіжних терміналів QIWI або через філії Сербанка (в цьому випадку рахунок на сплату надсилається заявнику поштою або факсом).

Генеральне консульство Німеччини в Єкатеринбурзі видає візи жителям Єкатеринбурга, Тюмені, Свердловської, Курганської, Пермської, Тюменської й Челябінської областей, Ханти-Мансійського та Ямало-Ненецького автономних округів.

Також призначити час співбесіди можна безпосередньо в Генеральному консульстві Німеччини щопонеділка з 15.00 до 16.00, у вікні №3 візового відділу. Ця послуга надається безкоштовно.

Калінінград

У Генеральному консульстві Німеччини в Калінінграді прийом здійснюється за попереднім записом по телефону: (4012) 92-02-20, з понеділка по четвер з 09.00 до 13.00 та з 14.00 до 17.00, щоп’ятниці з 09.00 до 13.30.

Довідкову інформацію про візи можна отримати за телефонами: (4012) 92-02-18, 92-02-19.

Генеральне консульство видає візи жителям Калінінграда і Калінінградської області.

Новосибірськ

Генеральне консульство Німеччини в Новосибірську видає візи жителям Новосибірська, Красноярська, Благовещенська, Владивостока, Амурської, Іркутської, Камчатської, Кемеровської, Магаданської, Новосибірської, Омської, Сахалінської, Томської, Читинської областей; республік Алтай, Бурятія, Саха (Якутія), Тува, Хакасія; Алтайського, Красноярського, Приморського, Хабаровського країв; Агінського Бурятського, Чукотського, Коряк, Таймирського (Долгано-Ненецький), Усть-Ординського Бурятського, Евенкійського автономних округів; Єврейської автономної області.

В Новосибірську прийом документів здійснюється за попереднім записом за телефонами: (495) 787-2921 або (495) 974-1558 (фірма Teleperfomance), дзвінок платний. Запис ведеться з понеділка по п’ятницю з 07.00 до 18.00 за московським часом.

Також можна безкоштовно записатися на співбесіду безпосередньо в Генеральному консульстві Німеччини в Новосибірську. У даному випадку обов’язковою умовою є особиста присутність на записи самого заявника або його офіційного уповноваженого представника. При собі необхідно мати закордонний паспорт, і, в разі необхідності, довіреність від власника закордонного паспорта. Безкоштовна запис на співбесіду проводиться безпосередньо на вході у візовий відділ щопонеділка з 10.00 до 11.00, видача готових віз – з понеділка по четвер з 14.00 до 16.00, у п’ятницю з 14.00 до 15.00.

Санкт-Петербург

Генеральне консульство Німеччини в Санкт-Петербурзі видає візи жителям Санкт-Петербурга, Архангельської, Вологодської, Ленінградської, Мурманської, Новгородської, Псковської областей, республік Карелія і Комі, Ненецький автономний округ.

Прийом документів здійснюється за попереднім записом. Попередній запис та надання інформації здійснюється незалежним сервіс-центр за телефоном: (812) 329-76-45 з понеділка по п’ятницю, з 9.00 до 19.00, крім святкових днів. Сервісний збір незалежного сервіс-центру за попередній запис за телефоном становить 10,70 євро при оплаті за допомогою кредитної картки (або при перекладі/зарахування грошей на німецький банківський рахунок сервіс-центру), або 500 рублів при переведенні грошей на російський рахунок сервіс-центру. Ця сума встановлена з розрахунку на кожного заявника, а не за кожен телефонний дзвінок. Виняток: при узгодженні часу подачі заяви для декількох клопочуть з однієї, так званої основної, сім’ї (батько, мати, один або два неповнолітніх дитини) сервісний збір стягується тільки за одного заявника. Оформити попередню запис через незалежний сервіс-центр при здійсненні грошового переказу можна тільки після того, як сума сервісного збору надійде на рахунок сервіс-центру, що відбувається, як правило, протягом двох банківських днів. Реквізити сервісного центру вказані на сайті Генерального консульства Німеччини в Санкт — Петербурзі.

Попередній запис можна оформити також безпосередньо в Генеральному консульстві. Для цього заявнику необхідно особисто звернутися до Генеральне консульство, яке робить запис тільки по понеділках і четвергах з 08.15 до 10.15. Генеральне консульство може зробити тільки обмежена кількість записів в день. Під час запису співробітники консульства не мають можливості давати довідки або консультації, а також приймати документи.

Порядок звернення за візою для тих, хто часто відвідує країни шенгену

Без попереднього запису подати документи на візу в консульський відділ посольства Німеччини в Москві можуть ті, хто має в своєму закордонному паспорті як мінімум дві шенгенські візи, видані посольством однієї з країн-учасниць Шенгенської угоди, в тому числі і Німеччини, протягом останніх двох років та використані відповідно до заявленої мети поїздки.

Прийом таких заявників ведеться з понеділка по четвер з 08.00 до 10.00, з 10.30 до 13.00, з 13.30 до 15.30, щоп’ятниці з 08.00 до 10.00, з 10.30 до 13.00 в спеціальному вікні візового підвідділу (будка 2 прохідна 2), де видається талон з номером на вікно N 1 Візового відділу в електронному розподільнику черги.

Документи можна подати особисто або через довірену особу (потрібна довіреність від власника паспорта та копія паспорта довіреної особи). Крім стандартного набору документів необхідно також пред’явити шенгенські візи, видані за останній рік (у діючому або нещодавно закінчився закордонному паспорті). При подачі документів оплачується консульський збір, після чого видається квитанція про оплату і талон на отримання паспорта. Видача готових віз проводиться через 5 робочих днів після подання документів (прискорений розгляд заяв протягом 3 днів неможливо!).

Важливо! Дане правило подачі документів не поширюється на заявників, зайнятих у сфері міжнародних вантажних і пасажирських перевезень, а так само у разі, коли оформляється віза з метою лікування.

Терміни оформлення віз

Стандартний термін оформлення віз категорії С (категорії I) становить від 1 до 3 днів з моменту подачі документів. Однак у зв’язку з великою завантаженістю візових відділів посольства та Генеральних консульств Німеччини на території РФ документи на візу рекомендується подавати не пізніше, ніж за 14 днів до початку поїздки. У високий сезон — мінімум за місяць.

Отримання паспорта з готовою візою

Для отримання паспорта необхідно пред’явити кольоровий талон, який працівник консульства видає при прийомі документів на візу. У разі якщо документи забирає довірена особа, необхідно надати довіреність (нотаріально засвідчену або просту рукописну) та копію паспорта заявника (сторінки з особистими даними). Довірена особа повинна мати при собі оригінал свого паспорта.

Доставку паспорта з готовою візою можна замовити у фірмі DHL після того, як клопотання на отримання шенгенської візи буде опрацьовано в посольстві Німеччини в Москві. У цьому випадку немає необхідності забирати паспорт особисто або через довірену особу. Доставка через фірму DHL платна. Оформлення відбувається прямо в залі, перед подачею документів у вікно.

Терміни дії віз

Термін дії віз категорії С (категорії I) становить 90 днів, термін перебування в країні визначається строками, зазначеними в запрошенні. Термін дії транзитної візи зазвичай становить 90 днів, з правом перебування в країні до 5 днів за кожен в’їзд.

У разі якщо протягом останніх 24 місяців заявником були отримані шенгенські візи і вони використовувалися відповідно до заявленої мети поїздки, а в найближчий рік планується здійснити кілька поїздок до Німеччини, існує можливість оформлення багаторазової візи строком дії 1 рік, на термін перебування — до 90 днів (точна кількість днів перебування залежить від терміну, зазначеного в запрошенні).

Продовження візи

Продовження віз категорії С (категорії I) на території Німеччини неможливо. Підлити можна лише термін дії візи категорії D (II категорії).

Консульський збір

Консульський збір становить 35 євро за візи категорій В і С (I категорії), 30 євро за візи категорії D (II категорії). Збір сплачується безпосередньо в консульському відділі при подачі документів, в рублях за курсом на день оплати.

В разі відмови у візі збір не повертається. Збір не стягується з дітей, які не досягли 6 років.

Короткий опис статті: консульство німеччини Німеччина, Віза, пам’ятки, путівники, новини, подорожі, країни, міста, туризм, 3D панорами, відпочинок, пригоди, друк путівників, туристичне відео

Джерело: Німеччина. Віза

Також ви можете прочитати